DP RH u slobodnom letenju zmajem

2024-07-01

DP RH u ovjesnom jedriličarstvu

U organizaciji KSL ''Krila Kvarnera'', u terminu od 20. do 23. lipnja 2024. godine na području sjeverne Istre (Buzet, Učka), održano je Državno prvenstvo u ovjesnom jedriličarstvu na kojem je sudjelovalo ukupno 8 natjecatelja iz 3 kluba i to AK Osijek, Aeroklub Cumulus te KSL Krila Kvarnera.

20.06.2024.: Otvaranje državnog prvenstva i prva utrka zauzela je mjesto na Učki. Velika meteorološka stabilnost pojačana toplinskim valom onemogućila je utrku, ali piloti su iskoristili dan za slobodni let u vidu treninga za sutrašnji dan.

21.06.2024.: Najduži dan u godini za natjecanje bio je i meteorološki najlošiji. Saharski pijesak i jaka sparina onemogućili su natjecateljski let.

22.06.2024.: Meteorologija u subotu omogućila je dobar letački dan. Zadana je ruta od 57 km, koja se protezala cijelim grebenom Ćićarije (Raspadalica-Črnica-Lupoglav-Črnica-Lupoglav-Boljunsko polje). Prvi dio utrke bio je vrlo težak zbog malih visina koje je vrijeme pružalo, te je polovica pilota sletjelo u okolici Buzeta. Kasnije su piloti uspjeli doći do viših visina što je omogućilo daljnji napredak do cilja. Do samog cilja došao je samo pilot Igor Musulin i tako postao državni prvak 2024.

23.06.2024.: Natjecateljski dan je otkazan te je iskorišten za dodjelu odličja i svečano zatvaranje natjecanja.

Natjecanje je poslužilo i drugim pilotima rekreativcima iz RH da imaju uloge predletača i tako unaprijede svoje letačke sposobnosti i savladaju letenje u Istri.

Rezultati pojedinačno

  1. Igor Musulin
  2. Kristian Grabar
  3. Davor Bokun

Rezultati ekipno:

  1. KSL Krila Kvarnera
  2. AK Osijek
  3. AK Cumulus