Državno prvenstvo u ovjesnom jedriličarstvu

2022-06-30

U organizaciji KSL ''Krila Kvarnera'', u razdoblju od 19.06. do 25.06.2022. godine u Istri, na Raspadalici nad Buzetom, održano je Državno prvenstvo u ovjesnom jedriličarstvu.

19.06.2022. održan je službeni trening gdje su se piloti upoznavali s letačkim terenima i uvjetima nad Istrom. Od planiranih 6 natjecateljskih dana, realizirano je njih 4. Jugozapadni vjetar obilježio je meteorološku situaciju tijekom cijelog natjecanja, a zbog jakog intenziteta i kiše, otkazane su dvije utrke.

20.06.2022. - Dan 1. - 55.5 km: Letačka ruta definirana okretnim točkama pozicioniranim po grebenu Ćićarije. Slabiji meteo uvjeti nisu dozvolili pilotima da odrade kompletan zadatak, te je najdulji let iznosio 45 km.

21.06.2022. - Dan 2. - 53.5 km: Letačka ruta: Črnica-Vranja-Buzet-Potpićan-Boljunsko polje. Vrlo dobar letački dan omogućio je velikom broju pilota da odradi planirani letački zadatak.

22.06.2022. - Dan 3. - Otkazan zbog naoblake i kiše. U popodnevnim satima slobodno letenje po grebenu.

23.06.2022. - Dan 4. - 58 km: Letačka ruta: Črnica-Učka-Zrenj-Kožljak-Lupoglav-Boljunsko polje. Najbolji letački dan natjecanja. Vrlo dobri letački uvjeti omogućili su efikasno letenje te je mnogo pilota uspješno odradilo planiranu rutu.

24.06.2022. - Dan 5. - Otkazan zbog jakog vjetra. Popodne vjetar slabi te nekoliko pilota leti slobodno do večernjih sati.

25.06.2022. - Dan 6. - 84 km: Letačka ruta: Lupoglav- Pazin-Motovun-Ćepić polje-Boljun. Vrlo dobri letački uvjeti pobudili su ambicije pilota za planiranje zahtjevne rute na području cijele sjeverne Istre, sa zahtjevnom etapom letenja u vjetar od Lupoglava prema Pazinu. Solidan broj pilota uspio je prevaliti pola puta. Termička aktivnost na zapadnoj strani Istre relativno brzo se smanjila te je većina pilota sletjela prije završetka cijele utrke. Iste večeri, na Raspadalici u kampu je održana završna ceremonija i proglašenje pobjednika.

Kvalitetna organizacija, dobri letački uvjeti i sigurno letenje učinili su ovo natjecanje veoma uspješnim. Svi piloti su se s natjecanja vratili s novim i ugodnim iskustvima te se pokazao interes za nastavkom organiziranja ovog, ili većeg natjecanja u narednim godinama.

Rezultati DP RH pojedinačno:

1. Igor Musulin
2. Dario Tomašić
3. Alen Milošević

Rezultati DP RH ekipno:

1. KSL Krila Kvarnera
2. Aeroklub Osijek
3. JK Grunf

U istom terminu održano je i Državno prvenstvo u ovjesnom jedriličarstvu Češke, te je sveukupno na natjecanju sudjelovalo 33 pilota iz Hrvatske i Češke. U ukupnom poretku koji sačinjava rezultate Hrvatskih i Čeških pilota, solidan plasman zauzeli su Hrvati Igor Musulin i Dario Tomašić. Od 33 pilota, Igor Musulin izborio je 10. mjesto, a Dario Tomašić 13. mjesto. S obzirom na to da Češku reprezentaciju sačinjavaju neki od najboljih pilota na svijetu, ostvareni plasman vrlo je dobar pokazatelj da i hrvatski piloti mogu dobro kotirati na budućim, većim natjecanjima.