Radionice AK Osijek: F1N, F1N-150 i F5J-N

2020-01-29

Aeroklub Osijek tijekom 2019. godine provodio je radionice u kategorijama F1N, F1N-150 i F5J-N zrakoplovnog modelarstva.

Radionica u kategoriji F1N zrakoplovnog modelarstva provedena je u prostorijama Doma tehnike Osijek te na aerodromu, od 22.07. do 27.07.2019. u trajanju od 25 sati, na kojoj su se polaznici upoznavali s kategorijom F1N te s materijalima i alatima koje će koristiti prilikom izrade modela. Polaznici su na početku radionice izrađivali pojedine dijelove za model, koje su zatim lijepili i spajali u jednu cjelinu , te je svaki od njih izradio po dva modela. Zatim je odrađena radionička reglaža i pripreme za odlazak u dvoranu, gdje su se modeli provjeravali za završni let, te je održano predavanje o pravilnom izbačaju i startanju samih modela. Nakon treninga održano je i natjecanje među polaznicima, te su najuspješnijima podijeljene diplome. Cilj radionice je privlačenje mladih ljudi na bavljenje zrakoplovnim modelarstvom, upoznavanje istih sa naprednim tehnologijama u modelarstvu, te obuka djece kako bi se u budućnosti mogli baviti i naprednijim kategorijama zrakoplovnog modelarstva i samostalno se natjecati u raznim kategorijama. Na radionici je sudjelovalo ukupno 9 polaznika, uzrasta od 4. do 8. razreda osnovne škole, a vodio ju je gosp. Antun Šikić, iskusni mentor, član AK Osijek.

Radionica zrakoplovnog modelarstva u kategoriji F1N-150 provedena je u Domu tehnike Osijek te u O.Š. F.K. Frankopan u Osijeku, od 07.01. do 11.01.2019. u trajanju od 20 školskih sati na kojoj su se polaznici upoznali sa osnovama o kategoriji modelarstva te sa materijalima i alatom koji će koristiti prilikom izrade modela. Na početku radionice , polaznici izrađuju po 2 modela kategorije F1N-150 te se radi radinička reglaža. Zatim u školskoj dvorani treniraju startati modele te na kraju sudjeluju na natjecanju gdje imaju priliku testirati svoje modele i naučene vještine i znanje. Cilj radionice je osim upoznavanja polaznika sa ovom kategorijom zrakoplovnog modelarstva i priprema za natjecanja kao što su kup Hrvatske te međunarodna natjecanja. Na radionici je sudjelovalo ukupno 23 polaznika, uzrasta od 1. do 6. razreda osnovne škole, a vodili su je gosp. Filip Glogoški i gosp. Antun Šikić, iskusni članovi i mentori AK Osijek

Radionica F5J-N kategorije zrakoplovnog modelarstva u organizaciji Aerokluba Osijek provedena je u prostorijama Doma tehnike Osijek te na aerodromu od 31.08. do 23.11.2019. (subotom), u trajanju od 30 sati, a na kojoj su se polaznici upoznavali s kategorijom F5J-N te s materijalima i alatima koje će koristiti prilikom izrade modela. Izrađivali su pojedine dijelove za model, koje su sastavljali u jednu cjelinu, te je svaki od polaznika napravio po dva modela. Također, polaznici su u modele ugrađivali elektroniku gdje su se susreli i sa lemljenjem. Zatim su uslijedile pripreme za odlazak na aerodrom gdje je održano predavanje o pravilnom startanju samih modela. Cilj radionice je privući mlade ljude i upoznati ih s naprednim tehnologijama u modelarstvu, obučiti ih za višu kategoriju i za samostalno natjecanje u navedenoj kategoriji. Na radionici je sudjelovalo ukupno 10 polaznika, uzrasta od 2. do 8. razreda osnovne škole, a vodio ju je gosp. Antun Šikić, iskusni mentor, član AK Osijek.