Radionice MK Zaprešić, 2022.

2023-02-08

MK ''Zaprešić'' - radionice u kategorijama F1N i F1N-150

Radionice zrakoplovnog modelarstva u kategorijama F1N i F1N-150 održavaju se tijekom cijele godine, posebice u zimskom dijelu godine. Otvorene su za sve dobne skupine od 3. razreda Osnovne škole. Radi se individualno ili u grupama. Prvi susret sa zrakoplovnim modelarstvom početnici stječu upravo izradom početničkog modela F1N-150. Gradnjom tog svog prvog modela upoznaju dijelove modela, materijale, te alate koji su potrebni u izradi. Nakon završetka izrade slijedi podešavanje modela za let, te natjecanje među polaznicima radionice koje se, ovisno o vremenskih uvjetima održavaju u klupskom dvorištu ili u susjednoj školskoj dvorani, ako je dostupna. U nastavku radionice polaznici izrađuju sve zahtjevnije modele koristeći pri tome nove materijale i alate. Najuspješniji polaznici sudjeluju na natjecanjima. Napredni članovi pomažu u radu s početnicima i pripremaju se za nastupe na natjecanjima.

Za provedbu radionice koriste se balza furniri, depron, karbonske cijevčice i trakice, te razna ljepila. Od alata koriste se skalpeli, modelarske blanje, brusne dašćice i rezbarske pilice. Članovi koji svoj glavni interes vide u kategorijama dvoranskih klizaća F1N i F1N-150 nastavljaju uz pomoć i podršku voditelja i starijih kolega graditi sve zahtjevnije i kompliciranije, samim tim i visokosposobnije modele s kojima bi nastupili na natjecanjima. Radionice je vodio gosp. Igor Bombek.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.