Radionice MK Zaprešić: F1N, F1N-150, F1ABCHQ, F5J i F5J-400

2020-01-31

Radionice zrakoplovnog modelarstva u kategorijama F1N i F1N-150 održavale su se tijekom cijele godine, posebice u zimskom dijelu godine.

Otvorene su za sve dobne skupine od 3. razreda osnovne škole. Radi se individualno ili u grupama. Prvi susret sa zrakoplovnim modelarstvom početnici stječu upravo izradom početničkog modela F1N-150. Gradnjom tog svog prvog modela upoznaju dijelove modela, materijale, te alate koji su potrebni u izradi. Nakon završetka izrade slijedi podešavanje modela za let, te natjecanje među polaznicima radionice koje se, ovisno o vremenskih uvjetima održavaju u klupskom dvorištu ili u susjednoj školskoj dvorani, ako je dostupna. U nastavku radionice polaznici izrađuju sve zahtjevnije modele koristeći pri tome nove materijale i alate. Najuspješniji polaznici sudjeluju na natjecanjima. Napredni članovi pomažu u radu s početnicima i pripremaju se za nastupe na natjecanjima. Za provedbu radionice koristi se balza furniri, depron, karbonske cijevčice i trakice, te razna ljepila. Od alata koriste se skalpeli, modelarske blanje, brusne dašćice i rezbarske pilice. Članovi koji svoj glavni interes vide u kategorijama dvoranskih klizaća F1N i F1N-150 nastavljaju uz pomoć i podršku voditelja i starijih kolega graditi sve zahtjevnije i kompliciranije, samim tim i visokosposobnije modele s kojima bi nastupili na natjecanjima. Radionicu je pohađalo ukupno 15 sudionika uzrasta od 3. do 8. razreda osnovne škole i srednjoškolci, a vodio ju je gosp. Damir Kosir.

Obveza svih polaznika radionica F1ABCHQ kategorija zrakoplovnog modelarstva je završena početnička radionica (F1N i F1N-150) koje polaznici moraju proći da bi sudjelovali u naprednijim grupama. Nakon što prođu početni stupanj, uključuju se u kategorije slobodnoletećih modela kategorija F1ABCHQ. Teoretski dio radionice se sastoji od tri djela. Prvi je upoznavanje sa kategorijama slobodnoletećih modela, dijelovima, karakteristikama i pravilnicima. Drugi dio je upoznavanje sa alatima i materijalima koji se koriste u gradnji modela, tehnologijama obrade materijala i trećeg djela u kojem se obrađuje aerodinamika, meteorologija i podešavanje modela i reglaža. Teorijski i praktični rad se gotovo uvijek prožimaju, te ovisno o trenutnom praktičnom dijelu, paralelno se obrađuje i teorijski dio teme. Iako se radionice provode u grupama, zbog različitih uzrasta i stupnjeva znanja i umijeća polaznika, svakom polazniku se pristupa individualno, jedino teorijski , a ponekad i praktičan prikaz određene faze rada ili upotrebe alata ili materijala je zajednički. Kod izrade modela koriste se balza, aviošper, razne folije, karbonske, kevlarske i staknene tkanine, te epoxy smole, lakovi i ljepila). Zbog korištenja elektronskih sklopova provode se i vježbe lemljenja kako bi se svi električni dijelovi kvalitetno povezali. Uz sve ostalo, polaznici moraju naučiti ispravno korištenje baterija, njihovo punjenje i čuvanje. Svi polaznici moraju naučiti i kompletan pravilnik za natjecanje, te u teoretskom dijelu i osnove meteorologije. Uz rad u modelarskoj radionici, te podešavanje modela na letjelištu, ostatak vremena, a naročito pred natjecanja, koristi se za trening. Radionicu je pohađalo ukupno 11 sudionika uzrasta od 5. do 8. razreda osnovne škole, srednjoškolci i ostali, a vodio ju je gosp. Damir Kosir.

Nakon održanog teorijskog djela na radionicama u kategorijama zrakoplovnog modelarstva F5J i F5J-400 gdje polaznici upoznaju model jedrilice, njegove dijelove, upravljačke površine, način funkcioniranja svih međusobno povezanih dijelova, mehaniku leta i osnove upravljanja, te sve dijelove uređaja za daljinsko upravljanje (predajnik, prijemnik, servo motori, baterije...) na terenu prolaze školu letenja na za to posebno pripremljenom školskom modelu elektro jedrilice. Sa svakim polaznikom instruktor individualno provodi školu do trenutka kada polaznik može samostalno izvršiti let (samostalno poletjeti i sletjeti). Škola letenja se provodi za vrijeme lijepog vremena, pretežno u proljetnim, ljetnim i jesenskim terminima. U radionici, kod izrade modela, polaznici se upoznaju sa materijalima i alatima, te tehnologijama obrade materijala koje koriste kod izrade (balza, aviošper, razne folije, karbonske, kevlarske i staknene tkanine, te epoxy smole, lakovi i ljepila). Provode se i vježbe lemljenja kako bi se svi električni dijelovi kvalitetno povezali. Uz sve ostalo, polaznici moraju naučiti ispravno korištenje baterija, njihovo punjenje i čuvanje. Svi polaznici moraju naučiti i kompletan pravilnik za natjecanje, te u teoretskom dijelu i osnove meteorologije. Radionicu je pohađalo ukupno 8 sudionika uzrasta od 5. do 8. razreda osnovne škole, srednjoškolci i studenti, a vodio ju je gosp. Damir Kosir.