Radionice MK Zaprešić: F1N i F1N-150, F1ABCHQ i F5J, 2020.

2021-01-11

Radionice u kategorijama F1N i F1N-150 održavaju se tijekom cijele godine, posebice u zimskom dijelu godine.

Otvorene su za sve dobne skupine od 3. razreda osnovne škole. Na radionicama je tijekom 2020. godine sudjelovalo 18 polaznika. Radi se individualno ili u grupama. Prvi susret sa zrakoplovnim modelarstvom početnici stječu upravo izradom početničkog modela F1N-150. Gradnjom svog prvog modela upoznaju dijelove modela, materijale, te alate koji su potrebni u izradi. Nakon završetka izrade slijedi podešavanje modela za let, te natjecanje među polaznicima radionice koje se, ovisno o vremenskih uvjetima održavaju u klupskom dvorištu ili u susjednoj školskoj dvorani, ako je dostupna. U nastavku radionice polaznici izrađuju sve zahtjevnije modele koristeći pri tome nove materijale i alate. Najuspješniji polaznici sudjeluju na natjecanjima. Napredni članovi pomažu u radu s početnicima i pripremaju se za nastupe na natjecanjima.Za provedbu radionice koristi se balza, furniri, depron, karbonske cjevčice i trakice, te razna ljepila. Od alata koriste se skalpeli, modelarske blanje, brusne pločice i rezbarske pilice. Članovi koji svoj glavni interes vide u kategorijama dvoranskih klizaća F1N i F1N-150 nastavljaju uz pomoć i podršku voditelja i starijih kolega graditi sve zahtjevnije i kompliciranije, samim tim i visoko sposobnije modele s kojima bi nastupili na natjecanjima. Radionicu je vodio gosp. Damir Kosir.

Radionica u kategoriji zrakoplovnog modelarstva F1ABCHQ, održana je u prostorijama MK Zaprešić, u periodu od 01. 01. do 31.06. te od 15.09. do 31.12.2020., a na istima je sudjelovalo ukupno 11 polaznika uzrasta od 5. do 8. razreda osnovne škole, srednjoškolci, ostali. Obveza svih polaznika radionice je završena početnička radionica (F1N i F1N-150) koju polaznici moraju proći da bi sudjelovali u naprednijim grupama. Nakon što prođu početni stupanj, biraju da li žele nastaviti s kategorijama F1N i F1N-150, ili se uključiti u kategorije radiom upravljanih modela na elektropogon F5J i F5J-400, ili u kategorije slobodno letećih modela kategorija F1ABCHQ. Teoretski dio radionice se sastoji od tri djela. Prvi je upoznavanje sa kategorijama slobodno letećih modela, dijelovima, karakteristikama i pravilnicima. Drugi dio je upoznavanje sa alatima i materijalima koji se koriste u gradnji modela, tehnologijama obrade materijala i trećeg djela u kojem se obrađuje aerodinamika, meteorologija i podešavanje modela i reglaža. Teorijski i praktični rad se gotovo uvijek prožimaju, te ovisno o trenutnom praktičnom dijelu, paralelno se obrađuje i teorijski dio teme. Iako se radionice provode u grupama, zbog različitih uzrasta i stupnjeva znanja i umijeća polaznika, svakom polazniku se pristupa individualno, jedino teorijski , a ponekad i praktičan prikaz određene faze rada ili upotrebe alata ili materijala je zajednički. Kod izrade modela koriste se balza, avio šper, razne folije, karbonske, kevlarske i staklene tkanine, te epoxy smole, lakovi i ljepila). Zbog korištenja elektronskih sklopova provode se i vježbe lemljenja kako bi se svi električni dijelovi kvalitetno povezali. Uz sve ostalo, polaznici moraju naučiti ispravno korištenje baterija, njihovo punjenje i čuvanje. Svi polaznici moraju naučiti i kompletan pravilnik za natjecanje, te u teoretskom dijelu i osnove meteorologije. Uz rad u modelarskoj radionici, te podešavanje modela na terenu, ostatak vremena, a posebno pred natjecanja se koristi za trening. Radionicu je vodio gosp. Damir Kosir.

Radionica u kategoriji zrakoplovnog modelarstva F5J i F5J-400, održana je u prostorijama MK Zaprešić, u periodu od 01.01. do 31.06. te od 15.09. do 31.12.2020., a na istima je sudjelovalo ukupno 6 polaznika uzrasta od 5. do 8. razreda osnovne škole, srednjoškolci te studenti. Obveza svih polaznika radionica je završena početnička radionica (F1N i F1N-150) koje polaznici moraju proći da bi sudjelovali u naprednijim grupama. Nakon što prođu teorijski dio, sudionici radionice na terenu prolaze školu letenja na za to posebno pripremljenom školskom modelu elektro jedrilice. Sa svakim polaznikom instruktor individualno provodi školu do trenutka kada polaznik može samostalno izvršiti let (samostalno poletjeti i sletjeti). U radionici, kod izrade modela, polaznici se upoznaju sa materijalima i alatima, te tehnologijama obrade materijala koje koriste kod izrade, te se provode i vježbe lemljenja kako bi se svi električni dijelovi kvalitetno povezali. Uz rad u modelarskoj radionici, te školi letenja na terenu, ostatak vremena koristi se za trening. Radionicu je vodio gosp. Damir Kosir.