Radionice ZMAK Arhitas: raketno modelarstvo, 2021.

2022-01-19

Radionica raketnog modelarstva za kategorije S6 i S4 održana je u mjestu Vrana 28. studenog 2021. godine.

Sudjelovalo je ukupno 8 polaznika uzrasta od 6. i 8. razreda osnovne škole. Cilj radionice bio je osposobljavanje polaznika za samostalnu izradu raketnih modela i njihovu uporabu na poligonu čime se stvaraju uvjeti za proširenje kako stručne tako i članske baze i stvaraju preduvjeti za sudjelovanje na natjecanjima. Radionica raketnog modelarstva za kategoriju S6 (rakete s trakom) obuhvatila je potpunu izradu modela (osim tijela). Sudionici su usvojili znanja za samostalno izradu raketnog modela uzevši u obzir aerodinamična pravila da bi modeli postigli stabilan let i kvalitetan povratak na zemlju. Da su bili uspješni pokazala su i lansiranja modela nakon završene radionice. Sudionici su također sklopili i 1 klasični raketoplan od dobivenih dijelova te se na taj način upoznali s principom izrade istog. Radionicu je vodio gosp. Darko Tokić.

Radionica raketnog modelarstva za kategoriju S6 - rakete s trakom, održana je u Zaprešiću 3. prosinca 2021. godine.

Sudjelovalo je ukupno 27 polaznika, od kojih 4 polaznika iz Hrvatske, učenici 3. razreda srednje škole. Cilj je bio izrada modela kroz aktivnosti kojima se sudionici upoznaju sa zakonima gibanja, aerodinamike, termodinamike, optike, mehanike i nizom drugih elemenata tehničke kulture i fizike. Radionicom raketnog modelarstva za kategoriju S6 (rakete s trakom) obuhvaćena je izrada modela, a na kraju i lansiranje napravljenih modela. Tijekom radionice sudionici su se upoznali i s osnovama izrade žirokoptera S9.

Ovo je bila međunarodna radionica FAI raketnog modelarstva na kojoj su osim naših učenika sudjelovali i srednjoškolci iz Litve, Italije, Bugarske i Grčke. Radionicu je vodila gđa. Sunčica Tokić.