Radionice ZMAK Arhitas: raketno modelarstvo, 2020.

2021-01-11

Radionica raketnog modelarstva za kategoriju S6 (rakete s trakom), održana je u Zaprešiću 29. kolovoza 2020. godine.

Sudjelovalo je ukupno 9 polaznika uzrasta od 3. i 4. razreda srednje škole. Radionica je obuhvatila kompletnu izradu modela. Izrada stabilizatora, rezanje, brušenje, lijepljenje- izrada traka sukladno FAI pravilniku, savijanje, povezivanje, a na kraju i lansiranje napravljenih modela. Cilj je bio naučiti samostalno izraditi raketni model uzevši u obzir aerodinamična pravila i ostvariti stabilan let i kvalitetan povratak modela na zemlju. Sudionici su usvojili potrebna znanja što su pokazala i lansiranja modela nakon završene radionice. Radionicu je vodila gđa. Sunčica Tokić.

Radionica raketnog modelarstva za kategoriju S3 (rakete s trakom), održana je u Zaprešiću 23. rujna 2020. godine, a na istima je sudjelovalo ukupno 8 polaznika uzrasta od 3. i 4. razreda srednje škole. Sudionici radionice, obzirom na radionicu provedenu mjesec dana ranije, samostalno su pripremili modele pod nadzorom mentora-voditelja, no izradi padobrana su pristupili su uz pomoć mentora, koji je najprije objasnio i pokazao kakvih materijala ima, koja su svojstva pojedinih materijala, koje veličine su prikladne za koje vrijeme, kako izračunati razmak među koncima, koliki broj konaca je idealan, a onda se pristupilo izradi padobrana, kako izrezati padobran, kako zalijepiti materijal (spajati manje dijelove) za padobran da bi se dobila veća površina, lijepljenje konaca, spajanje svih dijelova modela, pakiranje padobrana... Po završetku izvedena su lansiranja napravljenih modela. Cilj je bio usvojiti znanja potrebna za samostalnu izradu modela u ovoj kategoriji, a krajnji rezultat provjeren je lansiranjem modela. Ono što posebno raduje jeste činjenica da je 6 sudionika ove radionice, kao i radionice za S6 sudjelovalo u juniorskoj konkurenciji na 22.državnom prvenstvu u RM. Radionicu je vodila gđa. Sunčica Tokić.

Radionica raketnog modelarstva za kategorije S3 i S6 (rakete s trakom), održana je u Zagrebu 17. listopada 2020. godine, a na istima je sudjelovalo ukupno 3 polaznika 7. razreda osnovne škole. Polaznici radionice već su bili upoznati s raketnim modelarstvom kroz nacionalnu klasu tako da im je već bio poznat princip izrade modela, no s obzirom da se radi o potpuno drugačijim materijalima (iako ne nužno) , različitim promjerima i veličinama modela, a samim time i drugim uporabnim materijalima za izradu traka i padobrana (radi ukupne težine modela) postoje i značajne različitosti pri izradi jednih i drugih modela. Uglavnom, polaznici su uz pomoć mentora samostalno izradili modele u obje kategorije i time stekli osnove za pristup naprednim tečajevima. Radionicu su vodili gđa. Sunčica Tokić i gosp. Darko Tokić.

U OŠ Franko Lisica u Polači održana je prezentacija raketnog modelarstva za 4 grupe po 15 učenika tijekom dva dana (prvi dan, 16.studenog prezentacija je održana za učenike sedmih i osmih razreda dvije grupe po 15 učenika, drugi dan, 26.studenog za učenike petih i šestih razreda, a trći dan, 27.studenog održana je pokazna radionica za devet učenika. Učenici su se kroz video uratke i fotografije, ali i kroz zorni prikaz voditelja edukacija upoznali s različitim kategorijama i modelima kako u FAI raketnom modelarstvu (sukladno uvjetima načinima i kriterijima Međunarodne zrakoplovne federacije - FAI). U edukaciji je sudjelovalo šezdesetak osnovnoškolaca u četiri grupe po petnaest u svakoj grupi. Zbog epidemiološke situacije grupe su bile manje i u svakoj grupi sudjelovali su učenici samo jednog razreda koji su inače i na nastavi zajedno. Po prikazu izrade modela izvršena su lansiranja modela u S6 i S4 kategorijama da učenici i u stvarnosti vide kako izgleda lansiranje i let pojedinih modela. Ovaj ciklus edukacija koji je završio u petak 27.studenog radionicom izrade modela S3. Osnovni cilj je bio popularizirati raketno modelarstvo među mladima i privući ih toj sportsko tehničkoj disciplini kao zalog napretka u juniorskoj konkurenciji. Radionicu je vodio gosp. Darko Tokić.

ZMAK Arhitas organizirao je trodnevni seminar za osposobljavanje sudaca u raketnom modelarstvu (30.rujna, 5.listopada i 8.listopada 2020.). Prvi dan polaznici su se upoznali s različitim kategorijama u FAI raketnom modelarstvu, kao i s modelima i njihovim specifičnostima. Drugi dan govorilo se o pravilima suđenja sukladno pravilniku FAI, načinu mjerenja vremena, posebnostima praćenja pojedinih vrsta modela, ispunjavanju obrazaca, a treći je dan bio rezerviran za primjenu stečenih znanja u praksi, te su svi sudionici štopali vrijeme prigodom lansiranja nekoliko modela različitih kategorija. Sudjelovalo je ukupno 9 kandidata, a dvije polaznice pokazale su najviše interesa i kvalitetu stečenih znanja te su sudjelovale kao sutkinje na Državnom prvenstvu u Biogradu na Moru i tom prigodom pokazale da su stekle potrebna znanja za kvalitetno suđenje. To su Marta Vučkov i Nensi Bukarica.