SK Grand Prix Arhitas

2023-09-29

Svjetski kup u raketnom modelarstvu Grand Prix Arhitas

U organizaciji Zrakoplovno modelarsko amaterskog kluba ''Arhitas'', 1. Grand Prix Arhitas - Svjetski kup u raketnom modelarstvu održan je od 1. do 3. rujna 2023. godine na području mjesta Vrana (polja) u Općini Pakoštane.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 86 natjecatelja, od čega 71 stranih, te 15 hrvatskih natjecatelja.

Direktor natjecanja bio je Darko Tokić, predsjednik ZMAK "Arhitas". Natjecanje je održano u pet world cup disciplina (S4A, S6A, S7, S8P i S9A) i u tri open international discipline (S1A, S1B i S3A). Samo natjecanje započelo je 1. rujna u 13:00 sati i startalo se sa disciplinama S1, a nakon toga sa S3. U subotu, drugog dana natjecanja, održane su tri discipline (S4A, S6A i S9A) kao i fly off u disciplini S3A. Zadnjeg dana održano je natjecanje u dvije discipline (S8P i S7).

U kategoriji S4A sudjelovalo je 55 natjecatelja od kojih je 1. mjesto osvojio Baur Martin (SVK), 2. mjesto zauzela je Jevtić Bojana (SRB), dok je 3. mjesto zauzeo Trush Sergiy (UKR).

U kategoriji S6A sudjelovao je 71 natjecatelj od kojih je 1. mjesto osvojila Jevtić Bojana (SRB), 2. mjesto zauzela je Mateová Klaudia (SVK), dok je 3. mjesto zauzeo Žitnan Michal (SVK).

U kategoriji S9A sudjelovalo je 50 natjecatelja od kojih je 1. mjesto osvojio Vasilev Stefan (BUL), 2. mjesto zauzeo je Stanev Toni (BUL), dok je 3. mjesto zauzeo Savov Valentin (BUL).

U kategoriji S7 sudjelovalo je 15 natjecatelja od kojih je 1. mjesto osvojio Greš Marián (SVK), 2. mjesto zauzeo je Vachkov Dimitar (BUL), dok je 3. mjesto zauzeo Trush Sergiy (UKR).

U kategoriji S8P sudjelovalo je 14 natjecatelja od kojih je 1. mjesto osvojio Bolfa Simon (SVK), 2. mjesto zauzeo je Volkanov Ihor (UKR), dok je 3. mjesto zauzeo Radchenko Oleksandr (UKR).

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.