Zrakoplovni kamp

2024-02-14

AK ''Osijek'' - ''Zrakoplovni kamp 2023.''

Izrada zmajeva, izrada klizača SIKI-13 i MAKI-13, izrada raketa na zrak, škola letenja dronovima, prikaz letenja sobnih modela i prikaz letenja kategorije FIB

Aeroklub Osijek po prvi je put 2023. godine organizirao ''Zrakoplovni kamp 2023.'' u trajanju od 11. do 15. travnja 2023. godine. Sudjelovalo je 17 polaznika uzrasta od 1. do 8. razreda osnovne škole. Cilj ovog Kampa bio je upoznavanje djece osnovnoškolskog uzrasta sa zrakoplovstvom. Sudionici su proveli 5 dana (4 noći) na Aerodromu Osijek-Čepin, te su cijelo vrijeme bili pod nadzorom voditelja pedagoga. Koncept Kampa bio je da se svaki dan sudionici upoznaju sa jednom sekcijom Aerokluba Osijek. U tih 5 dana sudjelovali su na sljedećim radionicama: Upoznavanje s pravilima ponašanja na aerodromu i obilazak aerodroma Osijek-Čepin; Radionica zrakoplovnog modelarstva (izrada malih modela i letenje s radioupravljanim modelima i dronovima); Upoznavanje s padobranstvom, obilazak nastavnog centra, pakiranje padobrana, prikaz padobranskih skokova; Upoznavanje s ultralakim letenjem i zrakoplovom Sila 450C i nastavnim centrom, prikaz letenja; Upoznavanje s jedriličarstvom, prikaz jedrilica Blanik i Pilatus, prikaz vučenja i letenja jedrilica; Simulatori za letenje; Posjet aerodromu Osijek Klisa, kontrolnom tornju i upoznavanje s radom Hrvatske kontrole zračne plovidbe; Panoramski let za svakog od 17 sudionika kampa. U sklopu Zrakoplovnog kampa Osijek 2023. održane su radionice zrakoplovnog modelarstva sa svim polaznicima Kampa,a isti su izrađivali zmajeve, modele klizača, rakete na zrak, a potom su održana natjecanja. Nakon toga održana je informativna Škola letenja dronovima, prikaz letenja sobnih modela i prikaz letenja kategorije F1B (gumenjaci). Cilj radionica bio je upoznavanje polaznika sa modelarskom sekcijom od početničkih modela od kojih su pojedine i sami izrađivali pa do vrhunskih natjecateljskih modela. Rezultat i postignuća su u tome što su se polaznici upoznali sa materijalima od kojih se izrađuju modeli, koje su na posljetku i sami izradili, te su se upoznali sa vrhunskim modelima koje su pojedini polaznici također probali sami startati. Radionicu su vodili gosp. Antun Šikić, gosp. Filip Glogoški, gosp. Igor Nišević i gosp. Vinko Tomljanović.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.