Padobranstvo

Padobranstvo je sport koji ima puno disciplina. Klasične discipline čine: cilj (accuracy), figure (style) i kenopi-relativ (CRW), a standardne discipline su grupni skokovi u slobodnom padu (formation skydiving), freefly i freestyle. Natjecanja se organiziraju na državnom, međunarodnom i na svjetskom nivou. 

Cilj (accuracy)
Natjecatelji skaču s visine od 1000 m i pokušavaju doskočiti u centar elektronskog diska, čija je veličina 16 cm. Nula je promjer 3 cm, a svaki doskok veći od 16 cm od centra diska je promašaj, i ne mjeri se. Pobjednik je padobranac koji skupi najmanje bodova (centimetara udaljenosti od centra kruga). Cilj je najstarija disciplina padobranstva. Današnje moderne kupole zahtijevaju od natjecatelja vrlo veliko umijeće u upravljanju, li osiguravaju veliku preciznost pri doskoku.

Figure (style)
Figurativni skokovi se izvode s 2000 metara i predstavljaju individualni slobodan pad u kojem se natjecatelji ocjenjuju od strane sudaca koliko brzo i precizno mogu izvesti unaprijed zadani komplet elemenata. Serija elemenata se sastoji od lijevog zaokreta od 360 stupnjeva, desnog zaokreta od 360 stupnjeva i salta unatrag. Ovaj niz elemenata je potrebno izvesti 2 puta. Mjeri se vrijeme za koje je zadani komplet odrađen, pa se od toga oduzimaju kazne za pogrešno izvedene elemente. Ova disciplina zahtijeva visok nivo znanja i kontrole tijela u slobodnom padu, pri brzinama od 200 do 250 km/h. 

Canopy Relative Work (CRW)
U ovoj disciplini, tim čini 4 , 8 ili više osoba koje povezuju svoje otvorene padobrane zajedno, u formu koja je unaprijed zadana. To se radi što više puta u toku zadanog vremena. CRW se počeo razvijati s pronalaskom i brzim razvojem četvrtastih padobrana sedamdesetih godina. Nijedna kupola do tada nije pružala tako veliku kontrolu kupole kako po pravcu, tako i po brzini propadanja, omogućavajući tako povezivanje kupola. Padobranci moraju biti koncentrirani i dati sve od sebe kako bi sigurno izvršili povezivanje. Kao i kod drugih disciplina, tako i u ovoj, vrlo je važno da padobranci budu vrhunski obučeni za ovu vrstu skokova, kao i da posjeduju odgovarajuću opremu.

Relativ skokovi - Formation Skydiving
Tim natjecatelja se sastoji od 4 , 8 ili 16 osoba, koji u slobodnom padu, izvode seriju unaprijed zadanih likova, što više puta u zadanom vremenu od 35 sekundi. Ova disciplina je vjerojatno najpopularnija. Osim toga, FS se koristi za pravljenje velikih formacija u slobodnom padu

Freestyle
Natjecatelji izvode seriju solo zrakoplovnih manevara sličnih gimnastici, koji mogu biti vrlo brzi i komplicirani. Natjecatelji često nose modificirana odijela s malim krilcima ispod ruku zbog veće stabilnosti. Iako ima mnogo pozicija i manevara u freestyle-u je sve dozvoljeno. Što ste inventivniji to ste bolji. Ovo je jedna od novih padobranskih disciplina.

Freeflying
Ova disciplina je vrlo uzbudljiva. U razvoju padobranstva počela je nova era slobodnog padanja. Sudionici pokazuju svoju individualnost u slobodnom padu, i izvode seriju radikalnih manevara od kojih zastaje dah. Ova disciplina je najteža za učenje. Freeflying skakači su tim od dvojice sudionika, padobranaca od kojih je jedan kamerman. Oni za vrijeme slobodnog pada, pokazuju koreografiju sastavljenu od sekvenci koje obično čine padanje na glavu, padanje u stojećem i sjedećem položaju, kao razne druge manevre. Freeflying padobranci obično propadaju 50% većom brzinom nego obični padobranci 250-290 km/h, ali ponekad dostižu vrhunac brzine od preko 300 km/h što čini freeflying najbržim nemotoriziranim sportom na svijetu.

         Osvojene medalje 
                svjetska i europska                               prvenstva

Paraski reprezentacija

Bronca - 2012. SP Dubai - ekipno

Damir Sladetić - paraski

Bronca - 2011. SP Austrija