Parajedriličarstvo

Parajedriličarstvo (paragliding) jedna je od najmlađih zrakoplovnih grana, koja je zbog svoje jednostavnosti i dostupnosti postala jedan od najmasovnijih zrakoplovnih sportova.

U parajedriličarstvu osnovnu opremu čine: parajedrilica (paraglider), sjedalica u kojoj pilot sjedi te s kojom je prikopčan za parajedrilicu, rezervni padobran i kaciga.

Parajedriličari uglavnom polijeću s brda na kojima postoji očišćena površina (od drveća, grmlja i ostalih prepreka) dovoljno prostrana i sigurna za polijetanje.

Za slijetanje je potrebna veća livada ili slična površina bez puno zapreka (drveće, kuće, stupovi za struju i slično).

Let parajedrilicom može trajati nekoliko sati, te se njime može preletjeti nekoliko stotina kilometara.

Parajedriličari uspijevaju ostati u zraku jedrenjem na toplom zraku ili vjetru koji se diže prema gore, baš kao što to čine mnoge ptice. Nije rijetkost da na velikim visinama paraglideri sretnu ptice kao što su sokoli, orlovi ili supovi, te uživaju u njihovom društvu.

Parajedrilice su jedinstvene zbog svoje praktičnosti. Cijela oprema stane u veći ruksak, koji se do samog poletišta nosi na leđima. Prosječna težina kompletne opreme iznosi oko 20 kg.

Parajedriličarstvom se bave ljudi različite životne dobi, uobičajeno je sresti pilote u dobi od 16 do preko 70 godina. Općenito, muškarci su zastupljeniji, ali postoji i veliki broj žena koje se bave parajedriličarstvom.

Za bavljenje tim sportom potrebno je upisati školu, koja se može usporediti s auto školom, jer program obuke obuhvaća teoretski dio nastave, kao i puno praktične nastave uz nadzor učitelja. Po završetku škole, kandidat izlazi na ispit te polaže za pilotsku dozvolu koju izdaje Agencija za civilno zrakoplovstvo.

U natjecateljskom dijelu, postoje tri discipline: preleti (utrke prilikom kojih natjecatelji trebaju preletjeti udaljenosti u prosjeku od 40 do 100 kilometara po zadanim točkama), precizno slijetanje (potrebno je sletjeti u centar kruga promjera 5 metara, a rezultat se mjeri u centimetrima) i akrobatsko letenje.